SAUKKOKOIRA

FCI:n 2.12.87 hyväksymän rotumääritelmän mukainen, n:o 294

Käännös SKL-FKK:n hyväksymä 3.10.90

YLEISVAIKUTELMA:

Suuri, suoraraajainen ja terverakenteinen, karkeakarvainen koira, jolla on majesteettinen pää, vankka runko ja vapaat maatavoittavat liikkeet. Karkea kaksinkertainen karvapeite ja isot käpälät ovat olennaiset.

OMINAISPIIRTEET:

Suuri, vahva metsästyskoira, tarkoitettu ensisijaisesti pitkiä päiviä kestävään vesityöskentelyyn mutta myös kykenevä laukkaamaan maalla.

LUONNE:

Rakastettava ja tasainen.

PÄÄ:

Puhdaspiirteinen, mahtava, pikemminkin syvä kuin leveä, poskiluut esiintyöntyvät, kallo kauniisti holvautunut, ei karkea eikä liioiteltu. Selvä muttei liioiteltu otsa- penger. Heikko niskakyhmy. Ei ryppyjä eikä muhkuroita otsassa. Ilme avoin ja rakastettava. Kuono vahva, syvä; leveä kirsu ja avoimet sieraimet. Kuono aavistuksen lyhyempi kuin kallo. Huulet täyteläiset, riippuvat, muttei liioitellut. Koko pää karkean karvan peitossa, muodostaen hieman viiksiä ja partaa.

SILMÄT:

Älykkäät, kohtuullisen syvällä sijaitsevat; vilkkuluomi vain hieman näkyvissä. Silmien ja silmäluomien väri vaihtelee turkin väristä riippuen (sinisillä koirilla pähkinänruskeat silmät sallittu). Keltaiset silmät eivät toivotut.

KORVAT:

Erittäin rodunomaiset. Pitkät, riippuvat, silmäkulman tasalle kiinnittyneet. Eteenpäin vedettynä kirsuun asti ulottuvat, rodunomaisella poimulla. Korvan kärki kiertyy sisäänpäin antaen rodulle tyypillisen ilmeen. Karvan peittämät, hapsuiset.

PURENTA:

Säännöllinen ja täydellinen leikkaava purenta.

KAULA:

Pitkä, voimakas, hyvin lapoihin asettuva. Hieman kaulanahkaa sallittu.

ETURAAJAT:

Hyväasentoiset lavat. Vahvaluustoiset, suorat eturaajat. Välikämmen vahva, aavistuksen joustava.

RUNKO:

Rinta syvä. Kylkiluut kaarevat ja melko syvä, soikea rintakehä. Rintakehä pitkä antaen tilaa keuhkoille ja sydämelle, ei liian leveä eikä liian kapea. Runko hyvin vahva, suora, leveä selkä. Lanneosa lyhyt ja vahva.

TAKARAAJAT:

Takaosa erittäin vahva; lihaksikas mistä kulmasta tahansa katsottuna. Taka- raajojen asento ei liian leveä eikä ahdas. Kohtuulliset kulmaukset; matala kinner, ei sisään- eikä uloskiertynyt. Reisi ja sääri lihaksikkaat.

KÄPÄLÄT:

Isot, pyöreät, korkeat. Paksut polkuanturat. Ei sisä- eikä ulkokierteiset. Tiiviit mutta joustavat; takakäpälät vain hieman etukäpäliä pienemmät. Räpylät selvästi havaittavat.

HÄNTÄ:

Korkealle kiinnittynyt, koiran ollessa tarkkaavainen ja liikkuessa pystyssä kannettu, ei kiertyneenä selän päälle. Koiran seistessä häntä voi riippua. Tyvestä paksu, kärkeä kohti kapeneva; kintereeseen saakka ulottuva, suora tai aavistuksen kaareutuva. Karva hännän alapuolella pitempää ja runsaampaa kuin päällä.

LIIKKEET:

Kävely irtonaista ja velttoa, ravi vapaata, vetävää ja maatavoittavaa. Laukka sulavaa ja maatavoittavaa.

KARVAPEITE:

Pitkää (4-8 cm) tiheää, karheaa ja vedenkestävää, hieman pörröistä. Pehmeampi karva päässä ja raajoissa luonnollista. Pohjavilla selvästi havaittavaa. Peitinkarva voi olla hieman öljyisen tuntuista. Ei trimmata. Turkin tulee olla luonnollinen.

VÄRI:

Kaikki metsästyskoirien värit sallitut; yksivärinen grizzle (ruskehtavan harmaa), hiekanväri, punainen, vehnänväri, sininen. Pienet valkeat merkit rinnassa, päässä, varpaissa tai hännänkärjessä mahdolliset. Valkeilla yksilöillä voi olla vaaleankeltaisia, sinisiä tai mäyränvärisiä merkkejä. Musta ruskein merkein, sininen ruskein merkein, musta ja kerman- värinen, mahdollisesti maksanruskea, maksanruskea punaisin merkein, punaruskea ja valkea. Ei sallitut värit ovat: Maksa-valkea, valkea runko jossa selvästi erottuvia mustia ja ruskeita merkkejä. Pigmentin tulee olla sopusoinnussa turkin värin kanssa vaikkakaan ei välttämättä sama; esimerkiksi punaruskealla koiralla saa olla ruskea nenä ja silmäluomet. Perhoskirsu sallittu.

KOKO:

Uroksen säkäkorkeus noin 67 cm, nartun 60 cm.

VIRHEET:

Kaikki poikkeamat rotumääritelmästä suhteutettuna virheen vakavuuteen.

Takaisin